Video steeds belangrijker als zakelijke informatiebron. (Deel 2)

In het vorige stuk over het onderzoek van Forbes en Google naar het gedrag van de kijkers van zakelijke video’s hebben we kunnen zien dat een goede zakelijke video een effectief medium is. Het zet aan tot actie en kan dus zorgen voor meer bezoekers, meer aanvragen en meer omzet. Een andere conclusie is dat ook zakelijke video’s gedeeld worden. Deze keer duiken we iets dieper in de resultaten op het gebied van het social gebruik van video…

In het onderzoek uit eind 2010 onder 300 C-level en senior executives bij grote bedrijven in de VS (waarvan de winst meer dan een half miljard dollar bedraagt) blijkt dat ook zakelijke video’s gedeeld worden. Het delen (sharen) van video’s via internet is natuurlijk niets nieuws; er zijn vele grappige filmpjes op YouTube te zien die viral geworden zijn en door miljoenen mensen zijn bekeken. Relatief nieuw is het inzicht hoe vaak bedrijfsfilms, promotievideo’s, productfilmpjes, etc ook gedeeld worden via social media als Facebook, LinkedIn, Twitter en andere zakelijk social media. Dit is natuurlijk belangrijk om te weten: alleen door het delen kan een video zich verspreiden over het internet. Die verspreiding is cruciaal, omdat anders alleen de bezoekers van de website het filmpje zullen zien.
In onderstaande grafiek zijn enkele statistieken gevisualiseerd.

Grafieken over social media en zakelijke webvideo

Grafieken over social media en zakelijke webvideo

Net als in deel 1 zien we dat de jongere generatie het meeste open staat voor video en schijnbaar ook de meeste affiniteit heeft met social media.
De eerste grafiek laat zien dat 54% van de executives minstens 1 keer per week werkgeralteerde video’s deelt met collega’s.
Bij de groep onder de 40 jaar is dat percentage met 74% het hoogst. Bij de 50-plusser is het percentage een stuk lager: 23%.
Maar liefst 28% van de 40-minners deelt zakelijke video’s op dagelijkse basis.
Gemiddeld 47% van de ondervraagden plaatst minstens eens per week een link naar een zakelijke video op zakelijke netwerksites (zoals LinkedIn).
Een ander opvallende uitkomst is dat 45% zegt iedere week minstens 1 zakelijke webvideo op Facebook te bekijken (zie grafiek 4). De trend dat Facebook steeds meer zakelijk wordt gebruikt is dus ook te zien in dit onderzoek. Ook hier geldt dat de mensen onder de 40 dit actiever doen: 68% tov het gemiddelde 45%. De 50-plussers scoren hier 4%.

We kunnen dus (wederom) concluderen dat een zakelijke video dankzij social media een veel groter publiek kan bereiken dan alleen de bezoekers van de eigen website of de directe relaties die gemaild zijn. Uiteraard is het niet zo dat een bedrijfsfilm twitteren (automatisch) zorgt voor miljoenen kijkers. Een boeiende bedrijfsfilm wordt over het algemeen niet gedeeld omdat het cool, grappig of sexy is, maar omdat de kijker het relevant of interessant vindt.
NB.
Is je bedrijf of product cool, grappig of sexy? Zorg dan dat je bedrijfsfilm dat uitstraalt. Is je bedrijf degelijk of technisch? Straal dat uit, maar verwar ‘degelijk’ en ‘technisch’ vooral niet met ‘saai’. En zo keren we eigenlijk terug bij regel 1 op het gebied van marketing: “Spreek je doelgroep op een boeiende manier aan.”

Social Media zijn dus steeds belangrijker voor zakelijke video!
Hoe kunnen we dit verklaren?
Laten we even de verschillende ‘distributiekanalen’ indelen.
– De 1e groep is de bezoeker van de website.
Deze groep is direct (via een doorverwijzing of na een kennismaking) of via een zoekmachine op de website gekomen.
– De 2e groep is de nieuwsbrief- of bloglezer.
Dit zijn je fans, zij zijn geïnteresseerd in het bedrijf en staan dus zeker open voor (nieuwe) video’s. Als ze social-active en enthousiast zijn, zullen ze een video delen. Maak het ze dus extra makkelijk door een share/like button of een verkorte link toe te voegen aan de nieuwsbrief. Dit werkt drempelverlagend. Zo kost het eigenlijk geen moeite om iets te delen.
– De 3e groep is de groep volgers, fans of vrienden op de verschillende social media.
Deze groep zal deels overlappen met groepen 1 en 2.
Ook zij zijn geïnteresseerd en omdat social media draaien om sharen, is het voor deze groep erg eenvoudig om een video verder te verspreiden. Daarom kunnen Social Media dus het grootste bereik opleveren.

We zouden dus kunnen zeggen dat video steeds belangrijker wordt, dankzij de mogelijkheden om het via internet te verspreiden.
De tijd dat een bedrijfsfilm alleen getoond kon worden aan bezoekers door een videoband aan te zetten liggen nu definitief in het verleden.

Wil je ook gebruik maken van de mogelijkheden van webvideo?
Of wil je meer informatie over bedrijfsfilms?
Neem gerust even contact met BrokxMedia.

Lees verder:
Videomarketing is meer dan even een video online zetten.

Lees ook deel 1:
https://brokxmedia.wordpress.com/2011/02/05/video-wordt-steeds-belangrijker-als-zakelijke-informatiebron/

Bronnen
www.forbes.com/forbesinsights/video_in_the_csuite/index.html, onemarketmedia.com/blog/2011/01/video-in-becoming-a-critical-information-source-for-senior-executives/


About this entry