7 Manieren om je te onderscheiden met video

Hoewel het aantal bedrijven dat video in de marketingmix inzet nog lang niet in de meerderheid is, betekent dit niet dat het hebben van een video an sich al onderscheidend is. Zo zeldzaam zijn bedrijfsfilms nu ook weer niet :-p Om onderscheidend te zijn moeten vorm en inhoud elkaar versterken, zodat het boeit en indruk maakt.
Hier zijn 7 manieren om je positief te onderscheiden met video.

1) Film is beleving.
Video is een medium voor sfeer, ritme en gevoel. Verveel je kijker dus niet met te lange shots van doorsnee architectuur of saaie pratende hoofden. Het is vooral een beeldend medium, dus vertel jouw verhaal zoveel mogelijk in beelden, die ook het juiste gevoel overbrengen.
Show, don’t tell.
Dit betekent dat je moet doordringen tot de kern van het verhaal: welke boodschap wil je overbrengen?
En dan niet alleen in ‘woord’, maar ook in beeld en geluid. Film is immers beleving, omdat beeld en geluid elkaar enorm kunnen versterken. Een film die beleving overbrengt maakt veel meer indruk.

Een kort voorbeeld is wel zo beeldend 😉
Neem de Rabobank commercial met de lampen die aan en uit gaan. Hier is het gehele concept gebaseerd op de kern van de boodschap: “Een bank met ideeën”. Kijk de onderstaande video en stel je vervolgens een versie voor waarin je alleen de verteller het verhaal ziet vertellen. Denk gelijk de mooie muziek van Amélie weg en je hebt een (goed geschreven) saai verhaal dat op de radio het best tot zijn recht komt.
Het is de combinatie van tekst, beeld en geluid die van film een beleving maakt.

2) Praat niet zelf over de Usual Selling Points.
Iedereen (of bijna iedereen) claimt een goede prijs-kwaliteit-verhouding, een goede service en klantgerichtheid. Dat is niet Unique!
Laat dat deel van het verhaal aan een tevreden klant over en focus zelf meer op wat je nu echt en concreet voor een klant betekent.
Welk probleem los je op of welke droom laat je uitkomen?
Vervolgens stel je jezelf of de filmmaker de volgende vragen:
Hoe kun je dit in beeld brengen?
Is er een mooie metafoor te bedenken?
Of is er een mooie situatie te schetsen die dat overbrengt?
Laat vervolgens een klant aan het woord over hoe blij deze is met jouw oplossing, service en prijs-kwaliteit verhouding.

3) Maak video echt een onderdeel van de marketingmix.
Een bedrijfsfilm maak je om een bedrijf te promoten, een productvideo om een product aan te prijzen en een instructiefilm om instructies te geven. Zorg er dan ook voor dat het gezien wordt. Plaats het dus op de website en gebruik social media om de video te promoten. Gebruik QR-codes om van advertenties, visitekaartjes, verpakkingen of papieren handleidingen een ‘brug te slaan’ naar het internet, een link naar het filmpje of een mobiele landingspagina met het filmpje. Dus als een bedrijfsfilm hebt gemaakt (of laten maken), zorg voor een campagne met de video als middelpunt.
Lees ook: de 5 redenen waarom niemand naar jouw bedrijfsfilm kijkt.

4) Verwar ‘degelijk’ niet met ‘saai’.
Natuurlijk heb je een serieus bedrijf dat degelijk werk aflevert, maar dat betekent niet dat de video saai moet zijn. Durf jezelf te onderscheiden met sfeer, humor, scherpte, verwondering, vrolijkheid, sexappeal en/of schoonheid.
Gaat het over voedsel? Breng het zo in beeld dat de kijker het door kleurgebruik, compositie en geluid gewoonweg wilt proeven! Gaat het over ‘kantoorwerk’ met een hele papierwinkel? Laat ook de noodzaak en het effect voor de doelgroep zien ipv het gesjouw met mappen of het oneindige muisklikken. Wordt er iets tastbaars gemaakt? Laat behalve een deel van het proces ook het eindresultaat zien. Gaat over een feest? Zorg dat het overkomt als een feest!
Speel met het verstrijken van tijd. Kies momenten van de dag met sfeervol licht.
Zorg dat het boeit, zodat men verder wil kijken.
Of doe tegendraads en maak toch een filmpje vol pratende hoofden, maar dan wel gelijk over de top met oplezen en versprekingen:

In deze video werd Evou juist nog NIET aangekondigd door de testdames van het sportkledingmerk.

5) Geluid is de helft van een film.
Bij een video denkt iedereen altijd gelijk aan de beelden, maar dat is slechts de helft van de ervaring. (Zelfs stomme films verder met muziek begeleid om sfeer toe te voegen.) Sterker nog: slecht geluid is bij mooi beeld is dodelijker voor een film dan slecht beeld bij goed geluid.
(The Blair Witch Project is een mooi voorbeeld van een film die het voor een groot deel moet hebben van het geluid.)
Zorg dus dat het verstaanbaar is en bijdraagt aan de sfeer.

Een tijdje geleden sprak ik een onderneemster. Toen ik vertelde dat ik oa bedrijfsfilms maak, vroeg zij: “Waarom hebben veel van die bedrijfsfilms ontzettend slechte en saaie muziek?”
Ik moest lachend toegeven dat dat inderdaad het geval is: ik ben het eigenlijk met haar eens. Muziek heeft voor een deel met smaak te maken. Maar het moet ook passen bij een bedrijfsfilm. Dat geldt eigenlijk voor elke film.

Er is dus eigenlijk geen goed excuus om zouteloze funky jaren ’80-shit te gebruiken die men zelfs niet in een pornofilm durft te gebruiken. En toch gebeurt het, omdat voor het gebruik van muziek meestal betaald moet worden. Soms wordt er dan om budgetaire redenen voor (bijna) gratis muziek gekozen.
– Hitreportoire, daar valt muziek onder die ook in de platenzaak of via i-tunes te koop is, is relatief gezien duur. De rechten moeten via BUMA/Stemra geregeld worden en dan betaal je per compositie per blok van 30 seconde. (31 seconde = 60 seconde afrekenen.) Bij bekende nummers is het vaak zo dat er veel in gezongen wordt en dat kan ook weer ongewenst zijn, omdat het kan afleiden.
– Stockmuziek is over het algemeen een stuk goedkoper. (De prijs is oa afhankelijk van de partij die de rechten beheert.)
Maar ja: het is stockmuziek: er zit veel muzak, crap en net-niet-muziek tussen, dus het is altijd zoeken geblazen om een passende soundtrack te vinden. Sommige videoproducenten hebben een collectie stockmuziek ingekocht, waaruit zij putten. Dit betekent soms dat er slechts keuze is uit een paar honderd verschillende nummers. Anderen maken gebruik van online databases met honderdduizenden tracks. (Zoals ondergetekende.) Dit betekent meer keus, maar ook meer zoekwerk.
– Een componist inhuren kan natuurlijk ook. Het is dè manier om een unieke en op maat gemaakte soundtrack aan de video toe te voegen, maar daar hangt dan ook wel een prijskaartje aan.

Zorg er in ieder geval voor dat de muziek de sfeer en het verhaal ondersteunen, of beter nog: versterken.

6) Interactieve video.
Het is technisch mogelijk om video’s op internet interactief te maken. Je kunt de kijker keuzes laten maken die het verloop van de video beïnvloeden. Op deze manier is het natuurlijk nog niet zo interactief als een computergame, maar je kunt kijkers verrassen of gewoon de mogelijkheid bieden om direct naar extra of andere informatie te gaan. Uiteraard moet er voor iedere keuze-optie dan wel een video gemaakt worden.
Deze techniek wordt nog niet veel gebruikt, maar YouTube biedt al jaren de mogelijkheid om buttons in filmpjes te plaatsen waarmee de kijker binnen YouTube naar andere fragmenten, filmpjes, playlists of kanalen kan worden verwezen, maar tegenwoordig ook naar externe pagina van geverifiëerde websites. Als je als bedrijf een breed aanbod hebt, kun je na de introductie de kijker laten kiezen over welk onderwerp of welke bedrijfstak men meer wilt weten of de keuze geven om direct naar de contactpagina of productpagina op de website te gaan. Maar je kunt het ook gebuiken om aan het eind van een video gewoon naar een andere video te verwijzen of om kijkers aan te sporen om abonnee te worden van het YouTube-kanaal.
Een opvallend (en extreem) voorbeeld van interactieve video is deze viral van Tipp-ex:

In dit voorbeeld is in samenwerking met YouTube de gehele pagina interactief gemaakt; dit behoort niet tot de standaard opties.
Hoewel er veel toepassingen te bedenken zijn, is het voor veel bedrijven nog een brug te ver: het is kostbaarder dan een lineaire bedrijfsfilm, omdat er meer videocontent gemaakt moet worden.
Ook zijn er nog enkele obstakels qua ondersteuning als je dit buiten YouTube zou willen doen: Flash wordt niet meer overal ondersteund en HTML5 is nog niet helemaal ingeburgerd. Er komt dus ook het nodige programmeerwerk bij kijken als je niet afhankelijk wilt zijn van de beperkingen van YouTube.
De meest eenvoudige wijze van interactie is binnen YouTube echter redelijk eenvoudig toe te passen. Als je iets doet qua videomarketing, moet je daar eigenlijk ook gebruik van maken.

7) Maak geen rotzooi.
Een filmpje maken, is naast hard werken vaak ook nog eens ontzettend leuk om te doen!
Veel ondernemers wagen dan ook de stap om zelf hun promofilmpje te maken. En dat mag. Maar let op dat je niet overkomt als een amateuristische prutser, omdat het beeld onscherp of onderbelicht is of omdat het geluid bijna niet te verstaan is. Vergelijk het met een sollicitatiebrief: hoe serieus neem je de afzender als de brief bijna onleesbaar is?
Weggejaagde kijkers komen niet snel terug.
Ga je zelf aan de slag?
Hou het simpel en zorg voor genoeg licht en een goede microfoon.
En lees de 3 manieren om kijkers weg te jagen.

Of maak het hilarisch slecht: dan kan het ook opgepikt worden via social media, maar of dat de beste manier is om jouw bedrijf te promoten? 😉

Even kort samengevat:
zorg dat het boeit!

Ben je op zoek naar een specialist om jou te helpen met onderscheidende video’s?
Wil je een goede bedrijfsfilm laten maken?
Neem dan contact op met BrokxMedia om jouw wensen en de mogelijkheden te bespreken.
BrokxMedia is een creatief videoproductiebedrijf dat jouw helpt om nog overtuigender te communiceren met jouw doelgroep door de inzet van boeiende bedrijfsfilms, commercials en webvideo’s.

Lees ook:
Niemand kijkt onzichtbare video’s
Yes! Ik wil een video: maar waarom eigenlijk?
Hoera! Je bedrijfsfilm is af: wat moet je er mee?
Videomarketing is meer dan even een video online zetten
Video wordt steeds belangrijker als zakelijke informatiebron (deel 1)
Video steeds belangrijker als zakelijke informatiebron (deel 2)


About this entry