5 Redenen waarom niemand naar jouw video’s kijkt

(Eerder gepubliceerd op oa: Higherlevel)
Als je een bedrijfsfilm hebt laten maken, wil je natuurlijk wel dat deze gezien wordt. Anders was het een nutteloze investering. Toch kan het gebeuren dat er praktisch niemand naar kijkt.
Als we er even vanuit gaan dat de video technisch (qua beeld en geluid) en inhoudelijk (boeiend, geen saaie talking heads) goed in elkaar zit, kan het aan een paar eenvoudige dingen liggen.

Deze 5 redenen hebben dus niet zozeer met de inhoud van een bedrijfsfilm te maken, maar met de plaatsing ervan. Het zijn foutjes, die eigenlijk niet gemaakt hoeven te worden. (Het zijn eigenlijk open deuren, maar toch zie ik met regelmaat ‘fout’ gaan.)

Waarom niemand naar jouw video kijkt (in willekeurige volgorde):

1) De video is verstopt in de catacomben van jouw website.
Sommige bedrijven investeren in een bedrijfsfilm en plaatsen deze vervolgens op een pagina die ergens verstopt zit. Een bezoeker gaat geen moeite doen om te kijken of er ergens op de website een video te zien is.
Op de homepage en de belangrijkste landingspagina moet je op zijn minst een link naar de pagina met de video plaatsen. De video een prominente plaats op de homepage geven zal voor nog meer kijkers zorgen. Als je meerdere productfilmpjes hebt: plaats deze bij de betreffende producten. Daarnaast kan het een goed idee zijn om ook een aparte (en duidelijk aangegeven) videopagina aan te maken.
Dan is er in ieder geval geen twijfel mogelijk waar de filmpjes (ook) te zien zijn.

2) Je hebt niemand laten weten dat de video bestaat.
Een bedrijfsvideo wordt niet vanzelf bekeken. Zodra de film af is, kun je dit laten weten via jouw nieuwsbrief, blog en social media. Via Twitter kunnen enthousiastelingen het eenvoudig retweeten. En bij LinkedIn, Facebook en Google+ kunnen mensen natuurlijk een Like of +1 uitdelen. Dit vergroot ook gelijk het potentiële bereik van jouw bedrijfsfilm.

3) Je hebt het alleen geupload naar YouTube en verder niets gedaan.
Alleen een bestandje uploaden naar YouTube is ongeveer zo effectief als flessenpost.
Het schijnt dat er per minuut voor ongeveer 48 uur aan video geupload wordt. De kans dat dat 1 tot 3 minuten durende filmpje vanzelf gevonden wordt, is eigenlijk nihil. Vul de profielpagina en de omschrijving van de video dus goed in en voeg de relevante zoekwoorden toe om nog beter gevonden te worden. Zorg ook dat de video ‘public’ is, anders wordt het niet getoond in zoekresultaten.

4) De video start ongevraagd automatisch.
Dit wordt door veel mensen als irritant ervaren. Een groot deel stopt niet alleen de video, maar verlaat ook de website om waarschijnlijk nooit meer terug te komen.
Bovendien ‘straf’ je de wel terugkerende bezoeker door ze telkens weer automatisch dezelfde video te tonen. De video op de homepage plaatsen is prima, maar geef de bezoeker de keus om het te starten of niet. Dit geldt eigenlijk voor iedere pagina waar een video op staat.

5) De video werkt niet.
Dit is een compatibiliteitsprobleem dat een deel van de kijkers kan treffen.
Uiteraard werkt de video wel op jouw computer, maar heb je er wel bij stil gestaan, dat niet ieder bestandstype op ieder platform ondersteund wordt?
Windows Media files (.wmv) wordt niet altijd ondersteund op een mac. Quicktime vereist bij PC’s juist weer dat Quicktime is geïnstalleerd. Bij veel mensen is dat wel het geval, maar niet bij iedereen. Flashvideo was eigenlijk een goed cross-platform-codec, omdat voor iedere browser een flash-plugin beschikbaar is. Maar veel mobiele platforms (vooral iPhone en iPad) ondersteunen flash niet.
Een oplossing voor dit probleem is het gebruik van videosites als YouTube of Vimeo.
Video’s die op deze sites gehost worden zijn in iedere browser te zien; de afspeelbaarheid wordt dan slechts beperkt door de snelheid van de internetverbinding en eventuele tekortkomingen van de hardware van de kijker.
(Maar dat zijn probleempjes die de kijker zelf zal moeten oplossen.)

Dit zijn een paar drempels en een ergenis, die er niet hoeven te zijn.
Haal meer uit jouw video’s en laat ze zien!
Niemand kijkt naar onzichtbare video’s.

Voor vragen of ondersteuning op het gebied van bedrijfsfilms en videomarketing: neem contact op met BrokxMedia!

Lees ook:
Yes! Ik wil een video: maar waarom eigenlijk?
Hoera! Je bedrijfsfilm is af: wat moet je er mee?
Videomarketing is meer dan even een video online zetten
Video wordt steeds belangrijker als zakelijke informatiebron (deel 1)
Video steeds belangrijker als zakelijke informatiebron (deel 2)


About this entry