Video wordt steeds belangrijker als zakelijke informatiebron. (Deel 1)

Video op het web is inmiddels geen nieuwtje meer; het internet maakt zelfs een soort ‘video make-over’ door richting een zgn. ‘non-text-web’. Hierdoor veranderen ook de gewoontes van de zakelijke internetters: beslissers (of executives ) staan steeds meer open voor video als een betrouwbare bron om zakelijke informatie te verzamelen en te filteren. Sterker nog: business-gerelateerde video’s zetten aan tot ‘actie’. Zij lijken net zo goed actie te willen ondernemen na het zien van een (goede) video, als na het lezen van een artikel.

Forbes Insights heeft in samenwerking met Google een onderzoek gedaan onder meer dan 300 zgn. C-level en senior executives bij grote bedrijven (met meer dan een half miljard dollar winst per jaar) in de VS om er achter te komen hoe zij webvideo als zakelijke informatiebron benaderen. Uit dit onderzoek blijkt dat het gebruik van webvideo als informatiebron in 2010 enorm is gestegen. Vooral de jongere executives blijken niet alleen video te kijken, maar ze maken zelf ook video’s (of laten het maken) en ze delen het ook via zakelijke social media. De verwachting is dat zakelijke webvideo’s in de toekomst een steeds grotere rol gaan spelen.

De onderstaande grafiek (gemaakt door eMarketer) toont enkele resultaten van het onderzoek over het gedrag van de executives na het zien van een zakelijke video op het internet. De resultaten zijn verdeeld in 3 leeftijdsgroepen: jonger dan 40, tussen de 40 en 49 jaar oud en 50+. De vierde balk is de gemiddelde score van de 3 groepen bij elkaar.

Welke acties men onderneemt na het zien van zakelijke video's

Welke acties men onderneemt na het zien van bedrijfsvideo's

Enkele opvallende ‘conclusies’ zijn:

1) Video zet aan tot actie. Gemiddeld neemt 65% een kijkje op de website na het zien van een video. En vooral de jongere executives (die ongetwijfeld meer thuis zijn op internet) lijken eerder een aankoop te doen, de verkoper te bellen of te reageren op een advertentie.

2) In sommige gevallen wordt video zelfs geprefereerd boven tekst.
Als er gevraagd wordt: “Wat bekijk je als eerst als er zowel een video als een tekst over een bepaald onderwerp op dezelfde pagina staan?” 59% koos voor de video en 37% koos voor de tekst.

3) De top 3 doelen als er op YouTube naar ‘business-related’ video’s wordt gekeken:
1 – Testimonials (29%)
2 – Product demonstraties (28%)
3 – Product reviews (29%)

4) Video is ‘social‘.
54% van de senior executives deelt minstens 1 keer per een week werk-gerelateerde video’s met collega’s en vakgenoten.

5) “Langere” video’s hebben de voorkeur.
Volgens sommige filmmakers in 2 minuten de absolute limiet voor bedrijfsvideo’s. (Daar geloof ik zowiezo niet in: de beste lengte is afhankelijk van de inhoud – red.)
Maar wat blijkt uit het onderzoek als men gevraagd wordt naar een voorkeur voor een lengte?
47% geeft de voorkeur aan een lengte van 3 tot 5 minuten.
36% heeft liever video’s van 1 tot 3 minuten.
9% kijkt het liefst naar video’s die langer zijn dan 5 minuten.

Wat kunnen we volgens mij concluderen uit deze 5 punten?

Punt 1 geeft aan dat het inderdaad nut heeft om een video over meerdere kanalen te verspreiden. Een eigen YouTube-kanaal is natuurlijk ook een leuk extraatje voor de vindbaarheid van de eigen website, maar de video’s zelf kunnen dus wel degelijk extra verkeer opleveren. Het plaatsen van video’s op een blog en op social media kunnen dus meer traffic genereren.

Punt 2 bewijst het ‘gemak van video’. De theorie is dat de mens wat lui is ingesteld en daarom liever kijkt en luistert om informatie te ontvangen, dan dat hij/zij leest om informatie tot zich te nemen.

Punt 3 laat zien dat webvideo net als webtekst gebruikt wordt om meningen van gebruikers te vinden. Dit is vanaf het begin wel het democratiserend vermogen van internet genoemd: slechte bedrijven worden afgestraft en goede bedrijven worden geprezen.
Ook laat het zien dat het ook om het ‘voordeel van video’ draait: een video kan immers tonen hoe iets werkt, alsof je er zelf bij bent. Geen tekst of foto kan op tegen het ‘what you see is what you get’-vermogen van bewegend beeld.

Punt 4 toont ons 2 dingen: ten eerste dat social media een steeds grotere rol spelen. Ten tweede dat een goede bedrijfsfilm of promotievideo een groot potentieel bereik heeft binnen de doelgroep doordat ongeveer de helft van de kijkers het eventueel deelt met zijn of haar netwerk.

Punt 5 is een lastige conclusie: het is een theoretische vraag over een gemiddeld filmpje. Mijn mening is nog altijd dat het onderwerp (en de doelgroep) de lengte bepalen. De ideale lengte voor iedere film is immers lang genoeg om te boeien en de benodigde informatie (of het nu een verhaal, een gevoel of een instructie is) over te brengen en te kort om te kunnen vervelen.

Hoe je het ook wendt of keert: het zakelijke gebruik van video op internet zal toenemen. En als het goed wordt gemaakt en effectief wordt toegepast verdient een video zichzelf ‘vanzelf’ terug. (Vergeet nooit dat een video niet een ‘doel op zich’ is, maar een ‘middel’ om te communiceren en uw doelen te bereiken. Neem gerust contact op met BrokxMedia om te zien hoe we uw doelen kunnen realiseren.

Lees ook deel 2:
https://brokxmedia.wordpress.com/2011/07/26/video-steeds-belangrijker-als-zakelijke-informatiebron-deel-2/
Hier gaan we iets dieper in op social media en video.

(Bronnen voor dit artikel:
http://www.forbes.com/forbesinsights/video_in_the_csuite/index.html
http://onemarketmedia.com/blog/2011/01/video-in-becoming-a-critical-information-source-for-senior-executives/ )


About this entry