Film = illusie Deel 1 (een kijkje achter de schermen bij de opnames van de paasgroet)

Zo goed als iedereen weet dat film een illusie is. Superman en Batman bestaan niet echt en van een spinnenbeet wordt je geen spinnenman.

De meeste mensen weten ook wel dat niet alleen de verhalen, maar ook het beeld een illusie is of kan zijn. Maar toch sta je daar niet snel bij stil als het een realistisch beeld is.

Een ruimteschip in een sterrennevel is pure trucage. Dat een woonkamer eigenlijk geen woonkamer is, valt minder snel op.

Het menselijk brein vult bekende beelden zelf aan. Dat gegeven wordt veelvuldig gebruikt in film: er wordt genoeg getoond om een bepaalde illusie te creëren. Wat er buiten het beeld is, verzint de kijker er vaak onbewust bij. Daardoor hoeft dat er niet echt te zijn. Buitenbeeld kan het alleen boordkarton en plakband blijken te zijn, zoals de decors van een spagetti western. En dat principe heb ik ook toegepast voor het eindshot van de Paasgroet van vorige maand.

 

Een paar mensen vroegen hoe ik het bed zo van bovenaf heb kunnen filmen.

Monitor paasgroet

Foto van monitor

Truck 1 is dat er geen bed is alleen een matras op de grond, maar omdat de randen buiten beeld blijven, is het een bed voor de kijker.

Backstage Paasgroet - de set op de vloer

Backstage Paasgroet 2

Omdat het ‘bed’ op de vloer ligt, is het makkelijker om hoger ten op zichte van het bed te filmen. Een grote tafel (wel ondersteund met een stevig statief) kan over de matrassen gezet worden, zodat je niet aan de rand van het bed hoeft te staan met het statief. (En ook niet op het bed, met alle gevolgen voor de plooien in de lakens en voor de stabilteit van de camera). Dat is dus truck 2.

Backstage Paasgroet 3

Backstage Paasgroet 3

Het is niet eens in een slaapkamer opgenomen, maar in een woonkamer. Op dezelfde locatie zijn de overleg-scene en de matrix-scene ook opgenomen. Het is gewoon een kwestie van schuiven en spelen met licht….

Backstage Paasgroet 4 - de set

De set van de paasgroet

Maar nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat je je hier continue van bewust bent tijdens het filmkijken, want dat verpest de illusie.

Wat je ook kijkt vanavond: veel kijk plezier!

(De foto’s zijn trouwens gemaakt door Hugo van der Meer. Hij heeft mij ook geholpen met het licht en de geluidsopnames op de set)


About this entry